Co ochutnat na Gardě

09.05.2024

Regionální kuchyně okolo jezera Garda je podobně rozmanitá, jako jeho krajina. Kromě tradičních jídel (různé druhy těstovin a rýže) a pochutin, které jsou typické pro celou Itálii, se Gardská oblast pyšní bezpočtem lokálních specialit.

V posledních letech roste počet restaurací, kteří znovu objevují původní, velmi pestrou a chutnou kuchyni, kterou ještě zdokonalují a proměňují. Místní kuchyně těží z toho, že jezero Garda patří do tří odlišných italských provincií: Trentino, benátská Verona a lombardská Brescia. Všechny tři jsou známé díky svým kulinářským specialitám. Jižní část jezera například svými pokrmy s dýní, oslím masem nebo žábami.

K oblíbeným polévkám patří minestrone z různých druhů zeleniny, fazolová (zuppa di fagioli), hrachová (di cecci), dršťková (trippa) a hovězí vývar s krupičkou a vejcem (stracciatella).

Trota salmonata – gardský pstruh
Trota salmonata – gardský pstruh

Hlavní jídla

Hlavní pokrmy tvoří samozřejmě ryby z jezera a jeho přítoků. Lze dostat dokonce říční sardinky a raky, které se obvykle vyskytují pouze v moři. Slavná je trota salmonata – gardský pstruh s růžovým masem. Dále pak pesce persico (okoun), který je doslova ikonickou rybou Gardy. Tradičně se připravuje na citronovém másle nebo šalvěji. V restauracích v okolí Gardského jezera dále můžete ochutnat např. úhoře a lína, kapra a síha (na východě zvaného lavarello a na západě coregone), štiku, vzácněji i drahocenného carpiona a malinké oukleje, kterým však hrozí vyhynutí kvůli kolísající hladině jezera. Kromě ryb jsou zde oblíbené i mořské plody.

Další pokrmy se sem rozšířili z vnitrozemí. Jedná se například o polentu z celozrnné kukuřičné mouky se spoustou másla a sýrem. Tato kukuřičná kaše je nedílnou součástí (jako příloha) svátečních specialit, jako je spiedo (špíz z různých druhů masa – vepřového, kuřecího, králičího a masa zpěvných ptáků). Z polent jsou tradiční polenta e osei alla bergamasca (s drůbeží, máslem a šalvějí), polenta rustica (zapečená s máslem a cibulí) a polenta taragna (s výrazným sýrem). Další místní specialitou jsou tortellini Valeggio, těstovinové taštičky plněné několika druhy masa či pizzoccheri, široké nudle z pohankové mouky, které se vaří spolu s listovou zeleninou (např. kapustou) a bramborami. Další oblíbeným pokrmem je rizoto, které se připravuje v mnoha variacích – ala milanese se šafránem, alla mantovana s kousky salámu či alla certosina s okounem a sladkovodními krevetami. Samozřejmostí je nespočet druhů pizzy.

Na obou stranách jezera je oblíbené koňské maso, které je k dostání syrové, v podobě tatarského bifteku, jako carpaccio, případně krátce osmažené nebo grilované. V některých vybraných restauracích můžete na jídelním lístku natrefit i na koňský guláš. Další specialitou je předkrm sfilaccia, což je sušené na proužky natrhané koňské maso. Oslí maso se připravuje obdobným způsobem. Z pokrmů z dýně jsou nejznámější ravioli di zucca zjemněné amarettem a mírně nasládlé chuti, tortelli di zucca (těstovinové taštičky s dýňovou náplní) dále pak dýňové noky, pečivo s dýní, atd. 

Dezerty

Z dezertů typických pro Gardu můžete vybírat zabaione (vinný krém se žloutkem), cassata - ale tady to nebude ta sicilská nadýchaná buchta, nýbdrž speciální zmrzlina s kousky kandovaného ovoce, profiterol (kuličky vyrobené z čoko pěny a šlehačky, případně z vanilkového krému), cotizzu – smažené kousky jablek, sbrisolana – drobenkový koláč a v chladnějších dnech Pere San Martin al vino rosso (hrušky pečené s vínem).

Důležitou součástí gardské kuchyně je olivový olej, který pochází z historicky daných pěstitelských oblastí, především z oblasti Trentina a Lombradie (vyrábí se s ochrannou známkou D. O. P.).

Kdekoho asi překvapí, že se v okolí Gardského jezera nacházejí hned tři oblasti, kde rostou lanýže – Monte Baldo, Valténesi a Tremósine (= jihozápadní části jezera).

Častou přísadou mnohých sladkostí, nápojů, ale např. i omáček jsou citrony. Jejich pěstování zde započali ve 13. století mniši z Gargnana, kteří stavěli speciální "citronové domy" na ochranu stromků před chladnými větry (k vidění např. v městečku Limone sul Garda). V obchodech i restauracích zde jistě uvidíte citronový likér limoncello, který však pochází z jihu Itálie. 

Bresaola
Bresaola

Uzeniny a sýry

Oblíbené jsou masné výrobky a sýry. Lombardskou specialitou je bresaola, sušená hovězí šunka krájená na tenké plátky. Za ochutnání stojí také místní prosciutto, mortadela, plísňové salámy nebo špek a sýry, které pochází z oblasti Tremosine: formagella – měkký smetanový sýr nasládlé chuti, garda z mléka hnědého skotu chovaného v Parco Alto Garda a hrubý a výrazný tremosine crude. U jezera Idro se vyrábí tvrdý kořeněný sýr bagoss.


Vína a pálenky

Díky svému mikroklimatu velmi vhodná k pěstování vinné révy oblast Trentino. Pěstuje se zde na národní i mezinárodní úrovní velké množství odrůd. Jeden z nejpozoruhodnějších druhů vinné révy je velmi jemné víno vyrobené z hroznů Nosiola. Mezi další tradiční odrůdy patří Schiava a Lagrein ze kterých se vyrábí vynikající růžové víno. Nesmíme zapomínat i na mezinárodní vína, jako jsou červený Cabernet a Merlot nebo bílé odrůdy Chardonnay, Pinot Bianco a Grigio, Sauvignon a Tramín Aromatico. Mezi velmi oblíbená dezertní vína patří výrazné Moscato Giallo a Trentino Vino Santo, které se vyrabí tak, že se nosiolské hrozny nechají schnout na dřevěných mřížích. Další významnou vinařskou oblastí je Lombardie. Mezi nejlepší vína Lombardie se řadí Garda Classico Chiaretto vyrobené z výběrových hroznů révy Groppello, Marzemino, Barbera a Sangiovese. Třetí oblastí je Veneto. Nejvýznamější odrůdou je vino Bardolino. Asi největším producentem je rodinná společnost Zeni. Z hroznů se také po staletí destiluje oblíbená grappa, která je k dostání v nejrůznějších příchutích od lesních plodů přes hrušky až po bylinky. Bylinný aperitiv Campari pochází z Milána.